Man kan aldrig spå i framtiden. Denna sanning gäller såväl i det privata som för exempelvis företag. Ett aktiebolag kan ha förväntningar och förhoppningar vad gäller framtida vinster och resultat – men aldrig veta säkert. Det man däremot kan göra är att säkerställa vad som ska ske vid olika scenarion. Något som man gör genom att upprätta ett aktieägaravtal.
Ett aktieägaravtal kan innehålla väldigt många olika klausuler och skilja sig rejält från andra. Det handlar inte om någon offentlig handling, utan det är ett avtal som endast berör de parter som signerar det. Ser man till ett aktieägaravtal så ska ett sådant tas fram tillsammans med en affärsjurist som, tillsammans med berörda parter, dels tar fram vad avtalet ska innehålla och som dels också kan komma med värdefull input kring vad man inte får missa och vad man ska tänka på.
Givetvis så är det också viktigt att samtliga parter ges en chans att själva komma med förslag om vad som ska inkluderas i det aktieägaravtal man sedermera ska signera.
Ett aktieägaravtal minskar risken för konflikter
Aktieägarnas intressen, mål och syften måste alltid klargöras i ett aktieägaravtal – och samma sak gäller för vilka rättigheter respektive skyldigheter man har. På det stora hela så är ett aktieägaravtal så när man kan komma en garant för att undvika framtida missförstånd och konflikter mellan exempelvis grundarna av ett aktiebolag.
Man vet vad som gäller i framtiden och får tydliga ramar att förhålla sig till. Ett aktieägaravtal tar bort de Men och Om som annars kan leda till att konflikter och tvister uppstår. Gällande det senare så är det också vanligt att en mekanism för hur sådana ska hanteras förs in i avtalet. Det kan då exempelvis handla om medling.
Vanliga detaljer i ett aktieägaravtal
Som ovan nämnt så är ett aktieägaravtal ingen offentlig handling och kan därför också se olika ut beroende på vilket aktiebolag som upprättat det. Vanligt förekommande i olika aktieägaravtal är emellertid klausuler som exempelvis handlar om bestämmande, om hur vinsten ska fördelas, om rösträtt samt om vad som händer om någon vill sälja sina aktieposter.
Det senare kan även komma med en konkurrensklausul där man klargör att en person inte – inom en viss tid – kan börja hos en konkurrerande firma eller starta ett eget aktiebolag inom samma område. Många bolag säkerställer även vad som ska gälla vid exempelvis ett dödsfall eller en skilsmässa och hur aktierna då ska fördelas.
Ju mer man tänker igenom ett aktieägaravtal, desto tydligare stakas riktningen för företaget ut. Att anlita en jurist inom affärsjuridik är ett bra första steg att ta mot att skapa en klarare framtid.