Kategorier
Allmänt

Vad kostar det att trycka en bok?

Det är något speciellt med böcker, att försjunka i dess sidor och utforska historier. Med teknikens utveckling har det också blivit både enklare och billigare att själv trycka sin bok.

Boken som den ser ut idag har funnits sedan 400-talet efter Kristus, fast på den tiden skrev man av böcker för hand då man ville sprida dem i fler än ett exemplar. Så småningom lärde man sig dock att trycka böcker, och tekniken har utvecklats konstant sedan dess. Det var länge dyrt att trycka böcker, oavsett upplaga, men så är det inte längre idag.

Om man kan tänka sig att tumma något på utformning finns det något som kallas för digitaltryck och print on demand. För att man ska kunna sänka tryck- och produktionskostnaderna har dessa format vissa begränsningar. Det gör att man bara kan trycka ett fåtal böcker till en början, och får beställa fler efter hand. Ska man trycka en vacker konst- eller fotobok är det däremot den exklusiva offset-tekniken som gäller.

Ta in offerter från olika tryckerier

En bok måste också ha ett bra omslag som lockar läsare. Med hjälp av olika digitala designprogram kan man själv fixa layouten till sin bok. Det kan också vara bra att låta någon utomstående gå igenom texter och layout för att hitta eventuella fel och oklarheter. När boken är färdig att trycka och man ska välja tryckeri är ekonomin ofta avgörande. Man brukar enkelt kunna be om en offert via olika tryckeriers hemsidor, så det är lätt att jämföra priser.