Kategorier
Allmänt

Är det verkligen markiser du behöver?

Under vårarna är det högtryck hos företag som säljer markiser och persienner. Solens strålar både bländar och värmer upp i hemmet. För många är det självklara valet att köpa markiser för att snabbt hålla borta solen. Men är det verkligen markiser du behöver? Eller finns andra solskyddsprodukter som skulle matcha dina behov bättre?

En större återförsäljare av markiser beskriver på sin hemsida att utbudet består av, ”markiser och mycket mer”. Det visar ganska tydligt att de flesta kunder vänder sig till dem just för att köpa markiser men att utbudet just är betydligt större än så. Det är när man börjar titta på utbudet som även nya lösningar och funktioner kan hittas.

Behöver du solskydd ute?

Är det solskydd som ska monteras utomhus finns flera val. Just detta företag visar två alternativ. Det är Screen och Markiser. Med Screen menas solskydd som monteras på utsidan och som åker upp och ner tätt intill fönstret. Detta alltså till skillnad mot markiser som skapar ett ”tak”. Man får därmed lite sämre utsikt men Screen är mycket effektiva gällande solskydd och passar utmärkt där det blåser så mycket att markiser inte är ett alternativ.

Screen har även sin fördel att de minskar kallras och att inomhusklimatet jämnas ut både för kyl- och värmetoppar.

Det andra alternativet är markiser och här kan man välja mellan motordrivna, automatiskt reglerande eller manuella modeller. Det går exempelvis att ha markiser som styrs av solmängd eller temperatur.

Behöver du solskydd inne?

Inomhus kan persienner eller olika gardiner monteras. Det är bland annat lamellgardiner, rullgardiner och plisségardiner. De fyller liknande funktion som markiser, dvs att de håller borta solen. Däremot blir det en liknande effekt som med screen, dvs. att sikten inte blir lika bra utåt. Vill man se ut perfekt från fönstret är det alltså markiser som är bäst. Kan man tänka sig att täcka för fönstret helt eller delvis finns andra alternativ. Många gånger är de även betydligt billigare att monstera dessa solskydd än att ha markiser.

Här är frågan hur man vill ha gardinerna. Är det vertikala eller horisontella? Lamellgardiner är exempel på vertikalt solskydd som dras för när solen är för stark. Dessa används primärt på stora glasytor då man med lamellgardiner täcker för fönstret från tak till golv.

Med rullgardiner och plisségardiner går det istället att täcka för delar av fönstret ”uppifrån och ner” vilket har sina fördelar om solen ligger lågt.