Kategorier
Bygg

Nyckelfärdiga hus – ett enklare alternativ

Vi har under flera år negligerat det faktum att vi har en växande befolkning och att detta medför att antalet bostäder också måste byggas i en takt som gör att alla har någonstans att bo. Sverige har inte alls byggt i den takt man kunnat önska och detta visar sig idag i form av högre bostadspriser.

Detta har primärt synts i större städer och då gällande bostadsrätter, men under senare år har man även kunnat se detta i mindre städer. Där man tidigare kunnat köpa en villa för runt miljonen så kostar den idag det dubbla – minst. Här är då frågan om det är värt det eller om man tjänar på att istället bygga en ny villa och genom detta också en möjlighet att kunna skapa det boende man alltid drömt om? Idag ser man att det senare alternativet blivit allt vanligare – mycket tack vare de nyckelfärdiga hus som finns på marknaden.

Att välja nyckelfärdiga hus ger en avsevärt mycket enklare resa från start till mål. Man kan välja nyckelfärdiga hus i alla storlekar, i de flesta material och i väldigt många olika modeller – enplansvillor, hus i två plan, villor i ett plan med loft, exempelvis – och rent interiört så finns det hur många olika alternativ som helst. Du kan välja kök, badrum, planlösning, ytskikt och så vidare. Allt handlar om vilken budget du har samt vilken leverantör av nyckelfärdiga hus du väljer. Vilket idag är något svårare än tidigare då det finns väldigt många aktörer på marknaden. Hur ska man då agera för att hitta rätt i denna djungel?

Hitta rätt leverantör av nyckelfärdiga hus

Att investera i ett nytt hus kommer utan tvekan att vara den tyngsta investeringen man tar i livet. Detta ställer krav på att man väljer rätt leverantör och att man har rätt hantverkare anlitad för uppresandet av det nyckelfärdiga hus man köpt – samt givetvis för allt interiört arbete. Vi tänkte gå igenom några viktiga punkter i hur du kan säkerställa en högre kvalitet och helt enkelt göra en säkrare investering:

  • Dialog. Först och främst så måste du hitta din stil på huset och utgå både från funktion och estetik. Ta hem kataloger från så många leverantörer som möjligt och hitta dina favoriter. Boka sedan in möten och se till att du får en komplett information om vad som gäller. Dialogen är väldigt viktig. Du har ofta möjligheter att själv sätta din prägel på huset och skapa den bostad du drömt om. Genom att diskutera och ventilera olika spörsmål tillsammans med leverantören så kommer du att hitta rätt. Se till att du känner att du kan påverka!
  • Entreprenad. Hur mycket kan du göra själv – och hur mycket vill du göra själv? Genom att välja totalentreprenad så slipper du göra någonting: leverantörer sköter allt som har med ditt nyckelfärdiga hus att göra. Du behöver bara se till att det finns ett bygglov och en grund att ställa huset på – resten sköter företaget du anlitar. Vill du bygga på egen hand så kan du exempelvis resa stommen genom företaget och sköta all interiör snickring på egen hand. Tänk på att om du vill anlita hantverkare så kommer det att kräva en hel del planering. Du måste se till att deras olika arbeten synkas och att ingen står sysslolös och väntar in en annan. Sysslolösa hantverkare är dyra hantverkare!
  • Läs omdömen och kontakta referenser. Ett måste! Du måste kolla upp leverantörens tidigare jobb och hur pass nöjda kunder de har. Försök gärna att få till stånd ett möte där du kanske ges möjlighet att besöka någon som valt ett nyckelfärdigt hus från leverantören. Det ger dig en bra bild av vad du kan förvänta dig. Kolla även omdömen på nätet – dessa kan säga en hel del om man läser mellan raderna.
  • Besiktning. Anlita alltid en extern besiktningsman i samband med att huset är färdigställt. I avtalet bör det även finnas garantier inkluderade. Gällande det senare så ska det innebära att du har en trygghet. Börjar exempelvis taket lägga inom ett år så ska företaget givetvis ordna detta utan några extra kostnader.